פסיכותרפיה אינטרינזית
פסיכותרפיה אינטרינזית
המטופל   שותף   מלא   לתהליך   הטיפול
  • התחברות
  • צור קשר
  • מאמרים
  • פסיכותרפיה אישית
  • פסיכותרפיה קבוצתית

מאמרים


פסיכותרפיה אינטרינזית: המטופל שותף מלא לתהליך הטיפול

יהודית גל אדרי

מהי פסיכותרפיה אינטרינזית?

פרוש המילה אינטרינזי (Intrinsic) מקבל משמעות שונה בהתאם לטווח נרחב של התחומים העושים במילה זו שימוש. למשל, בתחום הכלכלה "ערך אינטרינזי" הוא הערך הנוסף שיש למוצר מלבד היותו מוצר להשקעה ובמנותק ממנו. לדוגמא בהשקעת נדלן: לרכישת דירה יש ערך אינטרינזי מכיוון שבנוסף לכך שהיא מהווה מוצר העשוי להוות השקעה כלכלית, היא גם עשויה להיות מקום למגורים המהווה בית ומעניק תחושת ביטחון ושייכות. משמעות נוספת למילה אינטרינזי מגיעה מהתחום החברתי, המבחין בין סוגים שונים של שוויון ומגדיר את ערך ה"שוויון אינטרינזי" במשמעות בה ערך השוויון מבטא לא רק את הרעיון לשוויון חברתי המבטיח הזדמנות שווה לכל, כי אם גם מכיל בתוכו את הרעיון לצדק חברתי ובאופן נפרד גם את כבוד האדם. ואילו משמעותו של אינטרינזי כהתפתחות הפרט מבפנים ומבוססת על כישוריו הטבעיים מצויה בתחום הפילוסופיה והחינוך.

פסיכותרפיה אינטרינזית היא גישה הכוללת בתוכה את התפתחות הסובייקטיביות של הפרט, את השוויון האינטרינזי ואף מעניקה משמעויות לערכו של הטיפול הנפשי באופן בו היא אינה שוללת גישות ושיטות טיפוליות קודמות ואף עושה בהם שימוש בהתאם לצרכיו של המטופל. עם זאת הינה גישה המדגישה את ערך השותפות המלאה של האדם המגיע לטיפול בתהליך הטיפולי, מכילה את ערך החירות להגדרה עצמית ולמימוש עצמי, שכן פסיכותרפיה אינטרינזית משמעותה אנושיות. בעוד, שותפות, חרות ואנושיות אינן מבטלות את אחריות המטפל לחבק ולהחזיק את התהליך, כמו גם לקדמו ללא לאות, להחזיק את התקווה עבור האדם המגיע לטיפול – עד שיוכל להרגיש ראוי או מוכן.

פסיכותרפיה אינטרינזית אינה מתפשרת על צמיחה מתוך הקשר של האדם המגיע לטיפול עם המטפל, גם אם התהליך עלול להיות כואב, מפרק ומצריך בנייה בתוך אינסוף האלטרנטיבות שהמציאות האישית והמפגש אנושי עשויות להציע, תוך מאבק לחיותן – כל עוד האדם המגיע לטיפול והמטפל מאפשרים יחדיו מתן הזדמנויות נוספות.

בפסיכותרפיה אינטרינזית בחירה מתקבלת בכבוד – המטפל משתדל לקיים עבור האדם המגיע לטיפול, כמה שיותר מרחבים נפשיים האפשריים בזמן ובקשר נתון - מרחבים שבהמשך יאפשרו לאדם המגיע לטיפול ולמטפל לבחור אם לחיות אותם, לשהות בהם באופן חלקי או לוותר. זאת תוך דיאלוג אנושי בין שני אנשים כאשר לכל אחד יש תרומה שונה לתהליך, אך שווה בערכה.

רוב הגישות העוסקות בטיפול הנפשי נוהגות מאז ועד היום בתוך מסגרת טיפולית (סטינג) קבועה אותה קובע המטפל והיא כוללת את אורך זמן הפגישה (על פי רוב כ-50 דק'), את המחיר (בהתאם לטווח המחירים בשוק הלוקח בחשבון את השכלתו וניסיונו של המטפל), את המיקום (בהתאם לבחירת המטפל), ואת האופן והגישה בהם יטפל (על פי זיקתו של המטפל). המטפל נתפס ואף נוהג כבעל הידע והמטופל בדרך כלל מתאים עצמו למסגרת הטיפולית שנקבעה על ידי המטפל.

חשיבותה של המסגרת הטיפולית בתהליך הטיפולי בפסיכותרפיה אינטרינזית נלקחת בחשבון עם זאת היא מותאמת לאדם הפונה לטיפול לצרכיו, יכולותיו ורצונותיו תוך דיאלוג משותף הלוקח בחשבון גם את יכולותיו ומגבלותיו של המטפל.

מטפלים בפסיכותרפיה אינטרינזית אמנם מעניקים משמעות נוספת לתהליך הטיפולי המבוססים על רעיונות של, שוויוניות, תהליך שיתופי, אנושיות, יחסים אינטרסובייקטיביים ועל הקשר הייחודי המתפתח בין שני אנשים. עם זאת הם בקיאים במגוון הגישות הדינמיות והזרמים שהתפתחו בה, וכן בשיטות שונות של טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים, ואף בשיטות המתבססות על דיאלקטיקה, בטכניקות ממוקדות רגשות, בגישות להתפתחות רוחנית ועוד. ובתוך התהליך הטיפולי השיתופי מותאמות הגישות והטכניקות אשר יסייעו לרווחתו, ולהתפתחותו של האדם הפונה לטיפול כדי שיוכל לפתח את אישיותו באופן מלא כאדם בתוך קשר טיפולי בין שני אנשים (סובייקטים) אשר שונים באישיותם אך שווים באנושיות.

© 2021 - Intrinsic-psychotherapy.com





© 2021 - Intrinsic-psychotherapy.com

Mail: juditedr@gmail.com

Phone: 0523844958